Sv. Antuna opata

Hrvatska Veli Lošinj Vladimira Nazora

Veli Lošinj

Lokacija

Država:
Hrvatska
Adresa:
Veli Lošinj, Vladimira Nazora, 51551, Mali Lošinj
Općina:
Mali Lošinj
Telefon:
-
Web stranica:
-

Svete mise

Mise nedjeljom
10:00
Mise nedjeljom ljeti
10:00
Mise preko tjedna
18:00
Mise preko tjedna ljeti
20:00

Opis

Velika i bogata barokna crkva. Izgradio ju je 1381. godine majstor Armirigus o čemu svjedoči kameni gotički natpis na pročelju crkve. Zidana je velikim, vješto obrađenim kvadrima s jedva primjetnim spojnicama.

Zanimljivi su prozori kojima je okvir izrađen zajedno s tranzenama od jednog monolitnog kamena. Krov je pokriven škriljama, a unutrašnjost otkriva ugodno iznenađenje: zidovi su pokriveni freskama visoke vrijednosti. Teme slika obrađuju motive iz kristova života, dopunjene su slikama apostola Petra i Pavla te prizorima iskušenja i bičevanja sv. Antuna Pustinjaka. U apsidi valja izdvojiti naslikano krunjenje Djevice Marije okružene anđeoskim korom sa srednjovjekovnim glazbalima. Ta je slika po likovnoj vrijednosti svrstana u red najvrijednijih ostvarenja srednjovjekovne umjetnosti Istre. Naime, prikazani su Marija i Krist koji ju kruni, a okruženi osmoricom anđela s instrumentima u rukama. Riječ je o najstarijem prikazu glazbenih instrumenata u Istri uopće. Rad je to nepoznatog majstora s kraja 14. st. koji je bio školovan u krugu venecijanskog Trecenta. Ova se crkvica može usporediti s najkvalitetnijim spomenicima gotičke arhitekture zapadnoobalnih istarskih gradova. Freske su restaurirane i konzervirane te, prema mišljenju brojnih stručnjaka za zidno slikarstvo i povijest umjetnosti, spadaju u vrh zidnog slikarstva srednjovjekovne Istre. Profesor Andrija Mohorovičić ovu je crkvicu nazvao "malom bazilikom" što dovoljno govori o njenoj umjetničkoj vrijednosti.

Dodatno

  • Župno sjedište: Da
  • Posebne mise: -

Krive informacije? Kliknite ovdje i pošaljite ispravak.


U blizini

Aplikacija dostupna na mobilnim uređajima

Preuzmite našu aplikaciju

Potreba za ovom aplikacijom se stvorila iz jednostavnog razloga jer postoje mladi iz župe željni svakodnevnih misa, no često smo vremenski ili prostorno ograničeni jer smo ipak putujuća Crkva, tako da moramo ponekad sudjelovati u misama u drugim župama, kao i vjernici iz drugih župa u našoj.