Majka Božja Sljemenska Kraljica Hrvata

Hrvatska Zagreb Sljemenska cesta 4.

Zagreb

Lokacija

Država:
Hrvatska
Adresa:
Zagreb, Sljemenska cesta 4., 10001, Gračani
Općina:
Gračani
Telefon:
-
Web stranica:
http://www.zg-nadbiskupija.hr/nadbiskupija/zupe?zupeid=151

Svete mise

Mise nedjeljom
10:00, 12:00
Mise nedjeljom ljeti
10:00,12:00
Mise preko tjedna
-
Mise preko tjedna ljeti
-

Opis

Župa je osnovana 3. kolovoza 1963. za potrebe planinara, turista, gostiju Tomislavova doma i za bolesnike u bolnici Brestovac.

Crkva je sagrađena 1932. godine zaslugom isusovca Josipa Milera, a prema nacrtu arhitekta Jurja Denzlera. Kapelica je sagrađena u čast 1000. obljetnice hrvatskog kraljevstva i 1300. godišnjice pokrštenja Hrvata. Strop crkve izgrađen je od slavonske hrastovine i podijeljen je na 49 polja od kojih 39 prikazuju grbove hrvatskih gradova i zemalja. Unutrašnjost kapele uredili su poznati hrvatski kipari i slikari Vanja Radauš, Josip Turkalj, Radoje Hudolin i Mirko Stupica.

 

Župa je turistička, jer nema trajno nastanjenih vjernika nego samo planinari i turisti.

Jedina Hrvatska župa u kojoj se ne umire – nema ni groblja ni matice umrlih. Ima samo krštenja i vjenčanja. Nedjeljom i blagdanom mise su u 10 i 12 sati.

Najposjećenije su mise na godišnje proštenje – nedjelja nakon 15. srpnja (Gospa Karmelska) i božićna polnoćka koju treba bar jedanput doživjeti.

Posljednjih godina crkva je temeljito obnovljena. Izgrađene su "Gospine stube" – svečani prilaz crkvi, i okoliš crkve "Gospin perivoj", a crkva je obogaćena i novim elektronskim orguljama. Posebna atrakcija u božićno vrijeme jesu "Šumarske jaslice" koje se svečano otvaraju u drugu nedjelju došašća.
 

Dodatno

  • Župno sjedište: Ne
  • Posebne mise: -

U blizini

Aplikacija dostupna na mobilnim uređajima

Preuzmite našu aplikaciju

Potreba za ovom aplikacijom se stvorila iz jednostavnog razloga jer postoje mladi iz župe željni svakodnevnih misa, no često smo vremenski ili prostorno ograničeni jer smo ipak putujuća Crkva, tako da moramo ponekad sudjelovati u misama u drugim župama, kao i vjernici iz drugih župa u našoj.